- Svak innsats fra regjeringen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

- Regjeringens manglende innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet får sterk kritikk fra Riksrevisjonen. Kritikken er helt berettiget, sier arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen.

original_1478641669_706174

Arbeiderpartiet har lenge vært kritisk til at regjeringen viser såpas liten innsatsvilje overfor et stort og voksende problem i norsk arbeidsliv som sosial dumping og arbeidslivskriminalitet representerer.

- Regjeringen er ikke bare passiv, de har en politikk som i stor grad bygger opp under den negative utviklingen, mener Dag Terje Andersen, og viser til at regjeringen har åpnet for generell adgang til midlertidige ansettelser i norsk arbeidsliv.

- Den politikken vil Ap reversere ved første anledning, påpeker Andersen.

- De har også svekket arbeidsmiljøloven gjennom å fjerne fagforeningenes rett til å reise sak mot arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleid arbeidskraft. Dette betyr at regjeringen aktivt har fjernet et viktig verktøy for å stoppe useriøse i arbeidslivet.

Kritikken mot arbeidsminister Anniken Haugli var tydelig fra Riksrevisjonen.

- Arbeids- og sosialdepartementet skal følge opp de offentlige etatene når det gjelder byggevirksomhet eller innkjøpsrutiner, men gjør åpenbart ikke det, sa riksrevisor Per Kristian Foss ved presentasjonen av rapportene.

Dag Terje Andersen etterlyser handlekraften fra regjeringens side.

- Etter initiativ fra partene i arbeidslivet la regjeringen la fram en strategi mot arbeidslivskriminalitet for halvannet år siden. Den har åpenbart havnet i skuffen hos arbeidsministeren. Riksrevisjonens kritikk viser at regjeringen ikke er i stand til å følge opp sin egen politikk på dette feltet.

- Når det gjelder seriøsitet i arbeidslivet er opposisjonen på Stortinget pådrivere. Arbeidsgivere og arbeidstakere spiller en konstruktiv rolle. Men regjeringen er passiv, noe som nå bekreftes av Riksrevisjonen, sier Dag Terje Andersen.