Arbeiderpartiet sier nei til tvang

Høyre/Frp regjeringen har hastverk med å få vedtatt tvangssammenslåinger blant fylker og kommuner. Hva som skulle bli en reform er nå i ferd med å bli det verste tenkelige utgangspunkt for å bygge nye regioner.

Arve

Vestfold Arbeiderparti har vært tydelig fra dag en. Skal Vestfold i en ny region, må det bli sammen med Telemark og Buskerud. 

Arbeiderpartiet er også tydelig på at vi ikke vil gjennomføre en regionreform basert på tvang.

Høyre/Frp regjeringen med sine samarbeidspartnere Krf og Venstre vil nå vedta en ny fylkesinndeling på Østlandet med tvang, hvor Telemark og Vestfold blir en region uten Buskerud. Likeledes skal de nå tvinge igjennom en reform med Buskerud, Akershus og Østfold. Problemet er at Akershus og Østfold ikke ønsker en slik region. Det eneste fylket som nå blir hørt på Østlandet er Buskerud. 

Høyre/Frp regjeringen har dårlig tid. De vet at deres tid i regjeringskontorene snart er omme. Høyre/Frp regjeringen har derfor hastverk med å få vedtatt tvangssammenslåinger blant fylker og kommuner. Hva som skulle bli en reform er nå i ferd med å bli det verste tenkelige utgangspunkt for å bygge nye regioner.

En regionreform basert på et Stortingsvedtak med simpelt flertall betyr kun omkamp når flertallet i Stortinget skifter etter valget. En reform som omhandler titusner av medmennesker, som ansatte og elever fortjener bedre. 

Høyre, Frp, Krf og Venstre foretrekker å bygge landet med tvang. Av tvang kommer det sjelden noe godt ut av.

Siste ord er ikke sagt i denne saken og vi i Vestfold må nå stå samlet om at vårt standpunkt og ikke godta den regionen Høyre/Frp regjeringen nå vil tvinge igjennom. 

Jeg forventer at Fylkestinget opprettholder sin enstemmighet om en felles region med både Telemark og Buskerud. Jeg ber også om at alle våre lokale politikere og stortingsrepresentanter jobber for samme mål. Privatpraktisering av egne standpunkt vil kun ødelegge den tilbakemelding et samlet Storting nå må få fra Vestfold. 

Noen Plan B er ikke aktuelt. En lansering av plan B vil kun ødelegge vår mulighet til nå igjennom med vårt ønske og krav. 

Husk regionreformen vil ikke være endelig med et Stortingsvedtak denne våren. Det kommer snart et Stortingsvalg med et nytt Stortingsflertall.

--------------------------------------------------------------------

Arve Høiberg, stortingskandidat Vestfold Ap.