Barn og unges oppvekstvilkår

Barn og unges oppvekstvilkår var viktige temaer i Stortingets budsjettdebatt nå før jul.Som før viste debatten at det er mye vi er enige om i landet vårt, men også at det er to ulike retninger vi kan gå i.

original_1478638463_6529126

Barn og unges oppvekstvilkår var viktige temaer i Stortingets budsjettdebatt nå før jul. Det er bra. Som før viste debatten at det er mye vi er enige om i landet vårt, men også at det er to ulike retninger vi kan gå i.

Da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering, var det mange som trodde på et bedre barnehagetilbud for småbarnsfamilier. Representanter for begge disse partiene hadde ropt både lenge og høyt, og klaget over den forrige regjerings gjerrige barnehagetilbud. Da hele satsingen på 6 970 plasser ble fjernet med et pennestrøk, vekket det sjølsagt stor oppmerksomhet. Min hjemkommune Larvik fikk eks.vis kutt på nærmere 5 mill. til sin barnehagedrift. Tønsberg fikk kutt på drøye 5,2 mill. og Sandefjord over 5,4 mill. mindre.

Resultatet ble at 2014 ble første år med registrert nedgang i antall barn i barnehage, og Utdanningsdirektoratet registrerte en barnehagekø på 8 300 barn. 340 nye plasser fordelt på hele landet, altså ikke en plass pr. kommune engang. Det nye var altså at køen ble veldig lang, og at kritikken fra H og Frp avblåst. Ap foreslår igjen å utvide bevilgningene til barnehagetilbud, slik at flere ett-åringer får rett til plass.

Barnevernet gjør hver dag en stor innsats i møte med barn og unge som ikke har det bra, er uten foreldre, eller har andre voksne som stiller opp for dem. Nå kommer i tillegg mange barn som ikke bare er alene, men som også er på flukt. Det vi ser rundt oss krever både kloke voksne generelt, kloke beslutningstakere og kloke iverksettere, derfor mener Ap at barnevernet må styrkes ytterligere.

Den innsatsen den RG-regjeringen gjorde for å sette det kommunale barnevernet i bedre stand fra 2011, har heldigvis gitt bedre kapasitet med sine om lag 920 nye stillinger. Gjennom høringer og møter med ansatte, er det likevel ingen tvil om at vi må fortsette forsterkningen. At dette ikke lå i regjeringens budsjettforslag, var kanskje noe av det mest overraskende, spesielt i den situasjonen vi er i. Det at Krf og Venstre sørget for økt innsats i deres budsjettforlik er både bra og viktig, selv om vi ikke ble helt fornøyd. Ap anbefalte at 40 nye mill. kroner skulle øremerkes stillinger, og at de først og fremst skulle rettes mot de kommunene som har størst behov. På den måten ville enda flere barn fått enda bedre hjelp fra et styrket barnevern. 

Innlegget har vært på trykk i Østlandsposten og Sandefjords blad den 11.desember.