Fellesskolen gjør Norge bedre

Innlegg av stortingskandidat og fylkestingspolitiker Arve Høiberg.

Fellesskolen gjør Norge bedre

Sammenlignet med de fleste andre land er Norge preget av små forskjeller og en høy grad av tillit mellom mennesker. Det er bra for livskvaliteten vår, og det er bra for økonomien og verdiskapingen. Fellesskolen bidrar til at det er slik. I fellesskolen møtes barn og unge med ulik bakgrunn, fra ulike samfunnslag, og lærer hverandre å kjenne. Dette gjør også at alle har interesse av å styrke kvaliteten på fellesskolen. Slik sikres alle barn lik rett til best mulig utdanning. 

Arbeiderpartiet innførte gratis skolebøker og læremidler i videregående skole. Vi innførte seks flere undervisningstimer i matematikk, norsk og engelsk på 1.-4. trinn, fysisk aktivitet på 5.-7. trinn og valgfag i ungdomsskolen. Samtidig innførte vi ny og spesialisert lærerutdanning, krav om fordypning i alle undervisningsfag og minimum 100 dager veiledet praksis for nye lærere. Vi har lovfestet plikt til tidlig innsats i fagene norsk eller samisk og matematikk på 1.–4. årstrinn, og ga én milliard kroner til økt lærertetthet.  I tillegg tidoblet vi den statlige støtten til videreutdanning for lærere, og gjennomførte den største kompetanseutviklingssatsingen i ungdomsskolen noensinne. 

Arbeiderpartiet gjennomførte Kunnskapsløftet, som la mer vekt på hva elevene skal lære – ikke bare hva de skal gjøre. Kunnskapsløftet ga markant forbedring i læringsresultatene på internasjonale undersøkelser som PISA og TIMSS. Ingen andre land kunne vise til en så sterk framgang i matematikk som norske 4. klassinger. På 5. trinn var vi best i Norden i matematikk. Men Arbeiderpartiet vil mer. Vi vil fortsette arbeidet med en skole som gir læring, trivsel og mestring for alle. En forutsetning for fortellingen om det Norge vi kjenner i dag er nemlig en felles kunnskapsskole der alle barn tas på alvor og kan lykkes.

Nå vil vi sette nye mål for kvaliteten i skolen. Arbeiderpartiet vil de neste fire årene innføre en lese-, skrive- og regnegaranti. Det betyr at elever som ikke har tilfredsstillende nivå på lese-, skrive- og regneferdigheter etter 2. klasse, skal få enda tettere oppfølging. For å nå dette målet vil Arbeiderpartiet innføre en norm for lærertetthet, slik at det er nok lærere til å følge opp den enkelte elev. Vi vil styrke kommuneøkonomien så kommunene kan bruke penger på skole, vi vil kutte i det statlige utdanningsbyråkratiet og redusere lærernes «tidstyver». Samtidig vil vi gi skolen færre, og tydeligere, mål.

Arbeiderpartiet vil bygge et sterkere lag rundt de yngste elevene: Vi mener spesialpedagogiske ressurser må flyttes ut av PP-tjenesten og ungdomsskolen og settes inn i de første skoleårene. Vi vil også sette inn innsats enda tidligere, og innføre en bemannings- og pedagognorm for barnehagene. Slik hindrer vi at dårlige språkferdigheter eller sosial usikkerhet hemmer de yngste elevenes læring. Høyre/Frp-regjeringen har gitt 100 ganger mer til skattekutt til Norges rikeste enn til nye satsinger på elever og lærere. For Arbeiderpartiet står det mellom skole eller skattekutt. Arbeiderpartiet vil bruke pengene på flere lærere, mer tidlig innsats og satsing på yrkesfag framfor skattekutt til de som har mest fra før.

Arve Høiberg