Gi oss makt, og det skal bli fart i kulturelle skolesekker og vandringsstaver!

Da Stoltenberg-regjeringen la fram sitt tredje kulturløfte før valget i 2013, var målet å bygge videre på «Kulturens grunnmur». Det kulturelle samvirket mellom stat, fylkeskommuner og kommuner skulle videreføres og styrkes, for å sikre gode kulturopplevelser over hele landet.

8526969225_323b01861a_m

Med regjeringsskiftet høsten 2013 ble kulturløftet skrinlagt. Vi fikk en regjering som ikke satser på kulturformidling. 

Den kulturelle nistepakken, altså formidlingen av kultur ut på arbeidsplassene, er borte, og den kulturelle spaserstokken har forsvunnet inn i de kommunale rammetilskuddene. 

Den kulturelle spaserstokken var (og her er det faktisk grunn til å omtale tiltaket i fortid) et viktig initiativ for å formidle kulturopplevelser til eldre mennesker, altså en gruppe som ikke har spesielt god tilgang på kulturtilbud og kulturopplevelser.

Regjeringen forsøkte å avvikle tilbudet i 2015, men klarte ikke å få stortingsflertallet med seg. I stedet ble ordningen lagt inn i rammetilskuddet til fylkeskommunene. 

I dag er det ikke mulig å fastslå om, eller i hvilken grad den kulturelle spaserstokken fortsatt eksisterer. Kulturtilbudet til eldrebefolkningen er viktig, ikke bare av hensyn til selve kulturopplevelsen, men fordi slike opplevelser er viktige bidrag til å bekjempe en stadig mer utbredt folkesykdom, nemlig ensomheten.

Arbeiderpartiet vil derfor gjeninnføre den kulturelle spaserstokken slik den var. På samme måte ønsker vi å styrke den kulturelle skolesekken. Akkurat som den kulturelle spaserstokken ble populær i eldrebefolkningen, er den kulturelle skolesekken et svært populært tiltak i skolen. Nå bør dette tiltaket utvides til videregående skole. Kulturtilbudet til unge og eldre illustrerer på mange måter forskjellen på en defensiv og en aktiv kulturpolitikk. 

Der dagens regjering kutter, vil Arbeiderpartiet satse - fordi kultur er viktig for folket.

Av: Steinar Gullvåg, stortingsvararepresentant Ap