Hvem skal vi samarbeide med?

- Vestfold Arbeiderparti ønsker en Be-Te-Ve region og beklager at det i dag ikke ser ut til at en slik løsning er mulig. Vi vil allikevel holde døren åpen, om en ny sjanse byr seg, sier gruppeleder Arve Høiberg i debatten om regionsreformen.

original_1478638465_042453

Buskerud vil ikke ha med Telemark i en ny storregion sammen med Vestfold. Et tydelig svar vi fylkespolitikere til slutt klarte å hale ut av våre kollegaer i Buskerud. Vestfold er i mellomtiden blitt invitert inn i en landsdelsregion sammen med Akershus, Østfold, Buskerud.

Vestfold Arbeiderparti ønsker en Be-Te-Ve region og beklager at det i dag ikke ser ut til at en slik løsning er mulig. Vi vil allikevel holde døren åpen, om en ny sjanse byr seg.

Men hva gjør vi akkurat nå? Det stilles spørsmål om hva som er best for Vestfold. Å søke samarbeid nord med Buskerud, eller sør med Telemark?

Kunnskap er her avgjørende. Et enkelt faktum er at i en Osloregion vil Sandefjord være nr. 4 i størrelse, men i en region med Telemark vil Sandefjord være størst. Er det av betydning? Hva med Sandefjord lufthavn Torp? Vil vi kunne vinne frem med levedyktige rammevilkår for vår flyplass i en region med Gardermoen?

Spørsmålet om å velge mellom nord eller sør er derfor ikke så enkelt.

Vi har et alternativ til. Vi kan melde til statsråden 1. desember at for oss er det kun Be-Te-Ve som er vårt alternativ. Vi kan melde at det for Vestfold at det er like unaturlig å sette en regiongrense mellom Grenland og Larvik. På samme måte som det er unaturlig å sette en regiongrense mellom Sande og Drammen.

Men hvordan skal vi velge?

Vi må først gjøre en grundige analyse av hvor Vestfoldsamfunnet vil få størst gjennomslag. Hvor vi kan få drahjelp til å bygg ferdig Vestfoldbanen og bli innlemmet i bymiljøavtalene.

Hva som har undret meg mest er at ingen har snakket om hva vi vil med å skape større regioner. Ingen snakker om hva regionene skal løse av oppgaver.

Så langt er marsjordren til oss fylkeskommuner at vi må finne sammen innen 1.desember, slik at det blir omlag 10 regioner. Ingenting om hva slags oppgaver.

Arbeiderpartiets politiske prosjekt har alltid vært er å utvikle Vestfold til et attraktivt område for bo og næring. Da må vi søke sammen med de fylker som deler denne visjonen. Vi må bruke den nye E18 og ny Vestfoldbanen som de store fortrinn i arbeidet med tiltrekke oss næring og dermed skape levende byer. Om ikke kan Vestfoldbanen bli vår største forbannelse, om vi alle ender opp med å ta toget til Oslo for å finne arbeide.

Det er derfor svært viktig at vi nå puster godt med magen og handler med bakgrunn i kunnskap og ikke følelser. Vi må derfor nå føre samtaler med alle parter, uansett om de befinner seg nord eller sør for Vestfold. Vi må også ta den nødvendige tid det tar for å sikre at spørsmålet om retning er godt fundamentert i kommunene og i partiene. Hastverk vil her være lastverk. Vi må ikke la oss presse til å ta et retningsvalg før sommerferien.

Innlegget var på trykk i Sandefjords blad 22.juni.