Øks over krone, eller?

Nå skal et nytt fylkesvåpen formes. Spørsmålet blir da om det er en idè å kombinere øks og krone?

øks og krone

Det er 28 år siden nestor innen norsk heraldikk, Hallvard Trætteberg fikk godkjent sine forslag til fylkesvåpen for både Vestfold og Telemark. Heraldikeren Trætteberg tegnet et utall av fylkes og kommunevåpen her til lands og er kjent som opphavet til de moderne stilistiske kommune våpnene vi kan se langs veiene i vårt langstrakte land. Fylkesvåpenet til Vestfold er som kjent en kongekrone i gull på rødt. I sin forklaring til fylkesvåpenet for Vestfold begrunnet Trætteberg med at rikssamlingen ved Harald Hårfagre utgikk fra Vestfold. Fylkesvåpenet i Vestfold symboliserer dermed kongemakta og byggingen av nasjonen Norge.

Fylkesvåpenet til Telemark er en svart oppvoksende bondestridsøks på gull. Øks, var ifølge Trætteberg, et eldgammelt kult og kultur symbol og var et utpreget norsk heraldisk bondemerke. Trætteberg mente at bondestridsøksa var et tegn for frihet og selvstendighet, ifølge Trætteberg stred Telemarkingene især mot underkuing fra unionskongene.

Nå skal et nytt fylkesvåpen formes. Spørsmålet blir da om det er en ide å kombinere øks og krone? To symboler som symboliserer motsetningene samlingen av og striden mot kongemakta?

Vi har ikke svaret, men vi bør nå bruke tid på å tenke sammen, enten du er fra Telemark eller Vestfold –Rjukan eller Andebu. Vi må skape et symbol som er lett gjenkjennelig og som skaper felles identitet for vårt nye Vestfold og Telemark fylke.

Har du lyst til å prøve deg som heraldiker, så husk at regelen for et nytt våpen er at det normalt bare skal bestå av et figurmotiv. Motivet skal være generelt og ikke bilde av en bygning eller en person. Du kan velge en fargene, rødt, blått, svart eller grønt til motivet, i tillegg til metallene sølv eller gull.

Av: Tone Berge Hansen og Arve Høiberg, gruppeledere for Telemark og Vestfold Arbeiderpartier