Pensjonsranet fortsetter
Partileder Siv Jensen kalte i sin tid underreguleringen av pensjonene for et «pensjonsran». Som finansminister er hun nå selveste sjefsraneren.
Av Olaf Mathiassen, leder av Fagforbundets pensjonistutvalg i Vestfold og Steinar Gullvåg, leder av Arbeiderpartiet seniornettverk i Vestfold
Partileder Siv Jensen kalte i sin tid underreguleringen av pensjonene for et «pensjonsran». Som finansminister er hun nå selveste sjefsraneren. For fjerde året på rad har hun og regjeringen svekket pensjonistenes kjøpekraft. Pensjonistforbundet har regnet ut at en person som i 2014 hadde en pensjon på 250 000 kr, har tapt 24 000 kr i kjøpekraft fram til 2018. Dessuten har pensjonistorganisasjonene mistet forhandlingsretten. I dag er pensjonistoppgjøret et rent diktat fra den sittende regjeringen.
Pensjonistene finner seg ikke i dette lenger! Vi krever samme inntektsregulering som andre grupper i samfunnet. Vi vil ha forhandlingsretten tilbake. Og vi vil ha kronetillegg, ikke prosenttillegg, fordi det vil begunstige dem som har minst.
Det var aldri meningen at pensjonistene skulle tape kjøpekraft da underreguleringen ble vedtatt som en del av pensjonsforliket i 2011. Selv om Stortinget den gang vedtok at pensjonistene skulle ha en mindre lønnsutvikling enn lønnstakerne og reduserte veksten i pensjonene med 0,75 prosent i forhold til gjennomsnittlig lønnsvekst, sa Stortinget klart at også pensjonistene skulle ha sin del av inntektsutviklingen. Og rett nok: Fram til 2014 økte pensjonistene sin kjøpekraft. Siden har det bare gått nedover.
Regjeringen viser ingen vilje til å rette på urettferdigheten. Arbeiderpartiet, som har et medansvar for pensjonsforliket, foreslo allerede i fjor en endring som ville ha sikret pensjonistene økt kjøpekraft. Forslaget innebærer at pensjonene reguleres med snittet av prisvekst og lønnsvekst i arbeidslivet. Slik vil pensjonistene alltid kunne sikres økt kjøpekraft, om enn ikke på samme nivå som lønnstakerne. Forslaget ble ikke vedtatt i 2017.
Nå skriver vi 2018. Tålmodigheten er slutt. Når ikke regjeringen leverer, må Stortinget gjøre det. 868 000 alderspensjonister og 317 000 uføretrygdete krever nå handling. Vi vil ha forhandlingsretten tilbake. Vi vil ha rettferdige pensjonsoppgjør!