Politiske skillelinjer i miljøsaken

- Høyres grønne profil er som et juletre i januar. Uttørket og modent for resirkulering, skriver fylkestingsrepresentant Liselotte Aune Lee

original_1478641058_8133528

Kan blått bli grønt? 

Det er spørsmålet, etter innlegget i TB 22.01, av Lene Westergaard-Halle (H), leder av Hovedutvalg for Klima, Energi og Næring. Hvor har de politiske skillelinjene gått i miljøsaker i Vestfold etter valget? Hvilke resultater kan Høyre vise til?

Allerede etter to utvalgsmøter og ett møte i Fylkestinget er det klare skiller i mange viktige miljøsaker. De rødgrønne partiene så muligheter for framtidas Vestfold. Om innspill til jordbruksforhandlingene 2016 foreslo Ap, Sp og MDG at også erstatningsverdi for samfunnets tap i form av matproduksjon av beredskapshensyn, og bærekraftig utvikling av regioner skulle problematiseres. Høyre stemte mot. Vi foreslo at jordbruksforhandlingene setter av midler til kompetanseoppbygging og støtte til utvikling av energiproduksjon og energieffektivisering i landbruket – også biovarme, sol og vind innen energiproduksjon og varmegjenvinning innen energieffektivisering. Høyre stemte mot. Vi foreslo økt satsing på økologisk dyrking for å møte markedets økte etterspørsel og for å nå nasjonale mål om 15 % innen 2020. Høyre stemte mot.

Om Regionalt næringsprogram for landbruket i Vestfold - Handlingsplan 2016 foreslo Ap, Sp og MDG at det iverksettes tiltak for å motivere flere bønder til å legge om til økologisk produksjon i samarbeid med næringen for at Vestfold skal ta sin andel av ansvaret for å nå målet om 15 % innen 2020. Det kunne ikke Høyre være med på. De stemte mot.Ap, Sp og MDG støttet med glede Venstres forslag: «Sette som mål at 30 % av all mat som kjøpes inn av fylkeskommunale virksomheter er økologisk.» Høyre stemte… riktig. Mot.

I budsjettbehandlingen i Fylkestinget fremmet Arbeiderpartiet mange av våre grønne hjertesaker fra 2014, og flere nye. Klimanøytrale driftskontrakter. Høyre stemte mot – de ville ha inn forbehold. Tiltaksplan for bruk av solenergi? Nei. Innføring av Grønn skolesekk for å gi ungdommen vår kompetanse til å møte det grønne skiftet? Høyre stemte nei. De stemte til og med nei til at det skal ”tas sikte på at alle Vestfolds innbyggere har maksimum 30 kilometer til nærmeste energistasjon/ladestasjon for el biler”!

Vi støttet MDGs forslag om at det tilrettelegges for bussveier og bussfiler inn til byene. Høyre stemte mot. At det innledes samarbeid med større bedrifter for å etablere busstilbud for arbeidsreiser. Høyre stemte mot.

Høyre har kun hatt 1 – 1! - klima og energiforslag de har vist profil i. Da utvalget behandlet Regional plan for klima og energi 2016 - 2020 med handlingsprogram for 2016 gikk Fredrik Tronhuus (H) høyt på banen og foreslo at planens kapittel 1-4 ble lagt bakerst, som vedlegg til planen. De borgerlige partiene fikk flertall. Ellers har de kun støttet noen få saker som alle uansett er enige i.

Kan blått bli til grønt når fargen er tørr? Høyres grønne profil er som et juletre i januar. Uttørket og modent for resirkulering. For 2016 ønsker jeg meg at Hovedutvalg for Klima, Energi og Miljø og Fylkestinget gjør noe mer enn å klappe for andre.

Arbeiderpartiet har ikke hatt 9 konferanser - men vi har startet på jobben. Vi vet hva som må til. La oss komme i gang!