Til kamp for Marinemusikken

KRONIKK: På Høyre sin vakt blir Marinemusikken foreslått lagt ned. Kongelige Norske Marines Musikkorps er kjent med rette som ”Forsvarets musikalske fyrverkeri”. Er det slik at Høyre i regjering glemmer å forsvare kulturen?

original_1478638469_744491

På Høyre sin vakt blir Marinemusikken foreslått lagt ned. Kongelige Norske Marines Musikkorps er kjent med rette som ”Forsvarets musikalske fyrverkeri”. Er det slik at Høyre i regjering glemmer å forsvare kulturen? Nå kan Høyre og FRP i regjering bli kjent som de partiene som la ned Marinemusikken i Horten.

En eksplosjon av misnøye og fortvilelse sprer seg i marinebyen Horten og Vestfoldsamfunnet. Marinemusikken er en kulturbærer i Sjøforsvaret siden 1820. Barn, unge og voksne har i nærmere 200 år nytt godt av Marinemusikkens tilstedeværelse i Horten og Vestfoldsamfunnet. Gode arbeidsplasser i forsvaret med 29 ansatte med spisskompetanse har hatt stor betydning for kulturlivet i Vestfold. Disse ansatte har vært og er dirigenter i et utall av korps, holder kurs og underviser barn, unge og voksne. Framfor alt holder de fantastiske konserter av høy kunstnerisk kvalitet på torg, i konserthus, på skoler og i barnehager m.m. Marinemusikkens ansatte utgjør en stor merverdi for Vestfoldsamfunnet og er de beste ambassadører for forsvaret hver eneste dag.

Jeg forstår behovet for å se på hvordan ressursene i forsvaret kan brukes best mulig for å få styrket forsvarsevne som resultat. Det betyr ikke at det å legge ned Marinemusikken vil gi styrket forsvarsevne som resultat. Hvis man tror det, da vektlegger man ikke dialog, kommunikasjon og tillit mellom forsvaret og folket det skal beskytte høy nok verdi. Forsvarsevne har liten verdi uten en sterk motstandsvilje. Marinemusikken gjør over 150 oppdrag i året, dette skaper forståelse og tillit mellom forsvaret og sivilsamfunnet. I Marinemusikken jobber det 29 ansatte med spisskompetanse som musikere. Disse ansatte utgjør en stor merverdi for Vestfoldsamfunnet. Marinemusikken utgjør mindre enn 0,1 % av det totale forsvarsbudsjettet.

Hva om vi ser på marinemusikken som forsvarets operative styrke for opplevelse, dialog og kommunikasjon mellom forsvaret og sivilsamfunnet?

Enn om vi ser på Marinemusikken som den viktigste kulturbæreren forsvaret har?

Er det da for mye forlangt å kunne bruke mindre enn 0,1% av forsvarsbudsjettet til dette tiltaket? Er det ikke da heller fornuftig å bruke pengene på akkurat Marinemusikken?

Hvis det blir vedtak om å redusere antall militærkorps i forsvaret er det ikke gitt at det er stabsmusikken som skal leve videre og Marinemusikken som skal legges ned. Hvorfor skulle det være en selvfølge? Tvert imot så er argumentene mange og gode for at det må bli Marinemusikken som lever videre i nye 200 år.

Oslo har et stort og godt profesjonelt musikerliv også uten Stabsmusikken. I tillegg har de Gardemusikken. Vestfold har ikke flere profesjonelle orkester eller korps så en nedleggelse vil ramme kulturlivet i Vestfold uforholdsmessig hardt. Det er uproblematisk for Marinemusikken å betjene forsvarets behov i Oslo. Avstanden er ikke større enn at det vil fungere godt, noe da også dagens praksis viser. Det er ikke uvanlig at Marinemusikken har tjeneste i Oslo også i dag. Når det er sagt så er det oppgaver nok til begge militærkorpsene på Østlandet, noe som hadde vært den beste løsningen.

Nå må politikerne på stortinget med regjeringen Høyre/ FRP i spissen ta ansvar for at Marinemusikken får feire sitt 200 års jubileum i Vestfold og leve videre til glede for forsvaret og Vestfoldsamfunnet.

Slik det er nå har ønsket om økt forsvarsevne utløst en sterk motstandsvilje mot nedleggelse av kongelig Norske Marines Musikkorps.

Jeg sender utfordringen til stortingspolitikerne på Vestfoldbenken. Gå på barrikadene, kjemp for Marinemusikken, kjemp for en styrket forsvarsevne.

Av Ketil R. Teigen, vara til fylkestinget Vestfold Ap.