UNGDOMMER I FARESONEN

Nå er det omtrent 100 000 i alderen 18-30 år som verken er i arbeid eller utdanning. Denne andelen har bare økt under den nåværende Frp- og H-regjeringen.

Ungdom

Illustrasjonsfoto.

Vi har en alvorlig utfordring foran oss; stadig flere ungdommer faller utenfor arbeidslivet. Dette gjelder særlig unge menn med kort eller avbrutt utdanning.

Nå er det omtrent 100 000 i alderen 18-30 år som verken er i arbeid eller utdanning. Denne andelen har bare økt under den nåværende regjeringen. En del av disse vil være registrerte arbeidsledige i lengre tid, mens andre går ut av arbeidsstyrken ved at de slutter å søke arbeid. Da vil man ofte havne på en eller annen helserelatert ytelse, eller man vil bli varig avhengig av sosialstønad. Et slikt utenforskap blir lett permanent hvis det starter i ung alder.

Vi vet hva som hjelper: Så mange som mulig av de i faresonen må få hjelp til å fullføre videregående skole. Tett oppfølging av de som risikerer å falle utenfor er svært lønnsomt for samfunnet på lang sikt.

En mer fleksibel bruk av de støtteordninger som finnes, slik at unge som trenger det får hjelp til gradert deltagelse i utdanning eller arbeid, er også viktig.

Arbeiderpartiet vil i tillegg innføre en ordning med kommunalt tilrettelagte jobber for ungdommer født etter 1990 som nettopp står på vippepunktet mellom lønnsarbeid eller varig utenforskap. Dette for å sette i gang de prosessene som gjør at de senere kan ta del i det ordinære arbeidslivet.

Ingenting er viktigere for vår framtidige velstand enn at vi fortsatt har en høy andel av befolkningen i lønnet arbeid.  Og en trygg tilknytning til arbeidslivet en god forutsetning for et selvstendig og aktivt voksenliv. 

Av: Ole Henrik Augestad, fylkestingsrepresentant