Vold i nære relasjoner tema på Nordisk Råd 67. møte
- Ingen skal behøve være utsatt for, eller være vitne til vold, og forslaget gir en mulighet for å vise at dette ikke er akseptabelt. Her er den viktig at vi samarbeider, og deler på kunnskapen vi har, sa Sonja Mandt i sitt innlegg på Nordisk Råd.
Sonja Mandt sitt innlegg under Nordisk Råd sitt 67. møte:
Sosialdemokratene i Nordisk Råd mener at vi må gjøre en innsats mot vold i nære relasjoner.
Ingen skal behøve være utsatt for, eller være vitne til vold, og forslaget gir en mulighet for å vise at dette ikke er akseptabelt. Her er den viktig at vi samarbeider, og deler på kunnskapen vi har.
Dette er et stort samfunn- og folkehelsesproblem, og forekommer i alle nordiske land. Volden har mange ulike former, alt fra fysisk vold, seksuelle overgrep og til trakassering og psykisk hets.
I verste fall ender volden med døden, eller store skader for offeret. Mest usatt er kvinner, men menn, barn og eldre kan også være ofre, og volden skjer oftest der en skal være tryggest- nemlig i hjemmet.
Rundt 150 000 barn i Sverige bor i hjem der det forekommer vold, ofte gjenntatte ganger. Hver 5.person i Sverige har en eller annen gang vært utsatt for vold fra en i nær familie. Altfor mange barn vokser opp i familier det dette er akseptert, og vi vet at barn som utsettes for vold, har større mulighet for dårligere livskvalitet, får psykisk uhelse, og kan i verste fall selv bli en voldsutøver.
Volden koster også samfunnet. Sykehus, sykemeldinger, tannhelseutgifter , politi og sosialtjenesten er noen av de som blir berørt. En norsk undersøkelse fra 2014 anslår dette til å koste mellom 4.5- og 6 mrd. Kr.pr.år.
Hva kan vi i NR gjøre med disse utfordringene?
Vi vet at mange gode tiltak er gjennomført i de ulike landa, men vi har ulik praksis i Norden på et problem som er like stort overalt.
Anmeldingsplikten, som Danmark og Island har, men som en i Sverige kun oppforders til er ett ekspempel . Utdanning og kompetanse om hva en skal gjøre eller være oppmerksom på, er en annet felt vi kan lære av hvernadre, og som kan samordnes bedre.
Men lover og regler alene hjelper ikke. Vi må også ha en holdningsendring der vold er ikke akseptert, og det kan vi som politikere gjøre med å løfte dette inn i NR.
Sosialdemokratene i Norden ønsker derfor at de nordiske lands regjeringer skal utarbeide en strategi for å forebygge og minske antall tilfeller av vold i nære relasjoner, oppfordre at alle lager handlingsplaner i sine kommuner for å bedre finne ut og forebygge dette, en felles konferanse for å lære av hverandre, og finne de gode løsninger sammen, og i tillegg en konferanse om barns rettigheter i norden med gode fagpersoner.
Vil vi også at alle de nordisk land ser over den støtten som gis til frivillige organisasjoner som driver forebyggende arbeid mot vold.
På denne måten setter vi vold i nære realasjoner på dagsorden for å vise at vi ikke aksepterer dette, noen steder, aldri.